1/06/2018 | Sense categoria

El 38è Festival Internacional de Música Pau Casals posa l’accent en els valors universals del Mestre de pau i democràcia

La programació de 8 concerts gira enguany en torn la temàtica “Casals i la Primera Guerra Mundial: l’inici de la lluita per la pau i la democràcia”. L’Auditori Pau Casals juntament amb l’Ajuntament del Vendrell i la col·laboració de la Fundació Pau Casals organitzen un any més una nova edició, la 38a, del Festival Internacional de Música Pau Casals, que tindrà lloc entre el 13 i el 24 de juliol.

El festival gira enguany entorn la temàtica “Casals i la Primera Guerra Mundial: l’inici de la lluita per la pau i la democràcia”. Un cop més, es vol reivindicar els valors universals de pau i democràcia que el Mestre va deixar com a llegat a través de la seva obra.

L’edició d’enguany, inclourà 8 concerts amb artistes tant de l’escena nacional cominternacional. El concert inaugural (14 de juliol) anirà a càrrec del tàndem format pels francesos Bruno Philippe (violoncel), Jerome Ducros (piano), Bertrand Lade (clarinet) i la soprano anglesa Nazan Fikret. Sota el títol “Beethoven i la gran escola romàntica alemanya!” interpretaran peces del compositor juntament amb altres de Schubert, Schumann i Brahms.

El seguirà l’anglès Steven Isserlis (16 de juliol), un dels violoncel·listes més destacats del seu país, actuarà al Festival acompanyat de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae i dirigits per Tomàs Grau, el seu director titular des de la fundació de la mateixa.

Repeteix al Festival la violinista Amandine Beyer, ja present en la seva programació en l’edició passada, acompanyada del seu conjunt Gli Incogniti (17 de juliol). Interpretaran en el concert “La nostàlgia del segle de les llums” i peces de compositors com Couperin o Marais.

Steven Isserlis fa doblet en l’edició d’enguany formant tàndem amb la pianista Connie Shih (18 de juliol). En el concert “El violoncel en temps de guerra” interpretaran peces de compositors de la talla de Bach, Schumann o Debussy.

L’organista de renom Gerhard Weinberger (19 de juliol) conduirà el concert “Grandesa i serenitat de Bach” en una localització diferent a la resta de concerts programats al Festival, l’església parroquial del Vendrell.

De l’escena nacional actual, actua al festival el pianista de referència Javier Perianes (20 de juliol), que oferirà el concert “Debussy i el seu amic Falla”, on interpretarà peces dels dos compositors.

El programa d’enguany també acull una proposta de música i dansa: l’agrupació Ensemble Murtra posarà música a la coreografia de Maxime Thomas, interpretada per ell mateix i acompanyat per Antonin Monié i Ida Viikinoski (21 de juliol). L’espectacle també comptarà amb la narració de Jaume Comas del text de Charles-Ferdinand Ramuz amb música d’Igor Stravinsky.

Tancarà l’edició d’enguany del Festival el violoncel·lista Pablo Ferrández (24 de juliol). L’artista espanyol pujarà a l’escenari acompanyat de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, dirigida per Tomàs Grau.

Activitats

Des de l’any passat, el Festival Pau Casals tracta de fer reviure Casals a la seva vila natal i difondre el seu llegat i figura, gràcies a una selecció de pel·lícules fetes al llarg dels trenta darrers anys de la seva vida. La Fundació Casals s’ha dedicat a aplegar tots els documents audiovisuals de Casals, restaurar-los i conservar-los: concerts, assaigs, reportatges, semblances, entrevistes, master classes, testimonis… Aquests documents van ser filmats o gravats a Puerto Rico, Prada de Conflent, Marlboro, Berlín, Budapest, Califòrnia, el Japó, Suïssa, Mèxic…

Així doncs, a banda dels concerts que ofereix la programació, la 38a edició del festival també presenta activitats complementàries a les propostes musicals: “Pau Casals en imatges”. Dos sessions de projeccions a l’aire lliure a la plaça del Tivolí del Vendrell, que tindran lloc el 13 i el 23 de juliol a les 22 hores. Es tracta d’audiovisuals inèdits d’alguns dels concerts més destacats de Pau Casals, la primera amb l’actuació en directe del Cor Orfeó Parroquial del Vendrell, i la segona, del violoncel·lista Pablo Ferrández.