21/04/2015 | Sense categoria

Reobre la Casa Museu Àngel Guimerà en una jornada amb molta afluència de públic

La Casa Museu Àngel Guimerà va obrir les portes al públic ahir diumenge, cinc anys després del seu tancament. Durant aquest període s’han dut a terme els treballs de restauració i un nou projecte museogràfic, pensat perquè l’equipament esdevingui un espai de referència de la vida i obra del dramaturg i poeta Àngel Guimerà.

L’espai ha estat comissariat per Enric Gallén, Neus Oliveras i Àngels Santacana, mentre que la coordinació tècnica i el disseny de la museografia ha anat a càrrec de Ricard Gili i Santi Giró.

Aquest 19 d’abril els vendrellencs i vendrellenques van poder veure com ha quedat aquest nou espai cultural de la vila, en diverses sessions de portes obertes. En concret, durant el matí hi van passar 185 persones i una setantena a la tarda, en aquest cas, en una visita adreçada a les autoritats, col·laboradors del projecte i personalitats del món del teatre i la cultura. Entre altres, a més de les autoritats locals, van assistir a l’acte el vicepresident quart del Congrés, Jordi Jané; els senadors de la demarcació Maria Jesús Sequera i Josep Maldonado; el delegat del Govern, Quim Nin; el vicepresident de la Diputació, Albert Vallvé, i el president del Consell Comarcal, Joan Olivella. També va assistir a la visita el dramaturg i guionista Josep Maria Benet i Jornet. La Regidoria de Cultura ha fet una valoració molt positiva de la remodelació de l’equipament, que també va ser lloada per molts dels visitants de la jornada.

Per posar el colofó d’aquest diumenge, des de les 19 h, el Teatre Àngel Guimerà es va omplir ahir de gom a gom per veure la representació de l’obra Terra baixa, protagonitzada per Lluís Homar, en què el director Pau Miró ha aconseguit concentrar en un sol actor la universalitat del clàssic català. El muntatge va captivar completament el públic del TÀG, que es va quedar dempeus aplaudint la interpretació d’Homar.

Durant aquesta setmana i fins al proper dissabte 25 d’abril, la Casa Museu Àngel Guimerà també es podrà visitar gratuïtament. L’horari de visita serà de 10 h a 14 h i de 17 h a 19 h. A més, cada dia a les 12 h s’oferirà una visita guiada per a tothom que la vulgui conèixer de forma més aprofundida. L’excepció serà el dijous, ja que amb motiu de la diada de Sant Jordi la Casa acollirà altres actes i no es podrà visitar.

La Casa Museu

La Casa Museu Àngel Guimerà, coneguda actualment com Cal Guimerà, era coneguda antigament amb el nom de Cal Ximet. Aquesta casa pairal de la família Guimerà, adquirida pel besavi del poeta i dramaturg l’any 1778, pertany a l’Ajuntament del Vendrell des del 1973, moment en què va ser cedida pels hereus d’Àngel Guimerà perquè fos oberta al públic.

Des de l’any 1989 la gestió del centre va a càrrec de l’Ajuntament del Vendrell. Cal recordar que el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar, l’any 2013, Bé cultural d’interès nacional la Casa Museu Àngel Guimerà, atès el llegat històric i artístic que Guimerà va aportar a la llengua i la cultura catalanes, un element imprescindible per entendre l’evolució de la història del país.

El projecte museogràfic

Segons ha explicat l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, la remodelada Casa Museu “ha de permetre ressituar la figura d’Àngel Guimerà en el lloc que li correspon. És un homenatge del Vendrell a Guimerà que s’inicia amb aquesta feina, i que tindrà com a punt final el futur Centre d’Estudis Guimerà”.

Després d’un extens i rigorós treball d’investigació i documentació, la Casa Museu aporta dades fins ara desconegudes de la vida de l’escriptor i amplia informació, que es presentarà al públic mitjançant recursos escrits i audiovisuals. A través del recorregut per les vuit sales de l’equipament, els visitants poden aprofundir en la vessant biogràfica de l’autor i la seva formació i infantesa, i poden conèixer la vessant poètica de Guimerà, la seva participació activa en el catalanisme polític de final del segle xix, la seva aportació periodística i, evidentment, la creació teatral. Aquesta última té un pes molt important en l’equipament, ja que ocupa tota la planta baixa. Aquest espai posa un èmfasi especial en tres eixos: els seus començaments com a dramaturg i el pes decisiu de Mar i cel; l’aportació al realisme amb obres com Maria Rosa, La filla del mar, En Pólvora i, per últim, es presenta un monogràfic especial dedicat a Terra baixa.

La Casa Museu també permet aprofundir en altres aspectes com els grans homenatges populars que va rebre el dramaturg, la seva relació amb el món de la música o bé les relacions amb actors i directors coetanis, com María Guerrero o José Echegaray.

De moment, la Casa Museu ha obert al públic la planta baixa i la primera planta de l’edifici. Encara en queden dues més de tancades, que en el futur, i depenent dels recursos econòmics, podran servir per ampliar les dependències i acollir el Centre d’Estudis i Documentació Guimerà.

La rehabilitació de la casa i la seva museïtzació han costat 1’8 milions d’euros, que han aportat els fons FEDER, l’Ajuntament del Vendrell, la Diputació de Tarragona, el Ministeri de Cultura, el Ministeri de Turisme i la Generalirat de Catalunya.